Moguće širenje tropskih virusa prema Europi

Prvi slučajevi širenja tropskih virusa dogodili su se prošloga ljeta u Raveni, na sjeveru Italije. Proširila se tropska bolest iz Indije – takozvana Chikungunia vrućica. Povoljne okolnosti za širenje ove bolesti bile su vrućina i komarci koji su širili ovu bolest koja je u Europi bila zanemariva. Rezultat ovog događaja u Italiji je bio da je do jeseni prošle godine u Raveni obolilo oko 300 osoba.

Chikungunia, kao i gripa, sa sobom donosi visoku temperaturu, ali istodobno i bolove zglobova ali i znatno duže vrijeme izbijanja bolesti, čak i do godine dana. Protiv Chikungunia vrućice ne postoje lijekovi, za razliku od malarije. Protiv malarije koja je široko rasprostranjena tropska bolest postoje lijekovi. Bolest se može širiti samo ako se u javnosti kreće mnogo osoba koje nisu na liječenju, naglašavaju liječnici za tropsku medicinu. U Europi se pak svi slučajevi oboljenja od malarije liječe, pa stoga ne postoji mogućnost da se primjerice komarci zaraze i prenose bolest na druge osobe, čak i u slučaju da se u Europi znatno poveća broj insekata zbog promjene klime.

Tropske epidemije poput malarije zadaju manje glavobolje liječnicima. Mreža kontrole zdravstvenog sistema u Europi je vrlo gusta, tako da se u svakom slučaju može ustanoviti izbijanje virusa i na taj način može vrlo brzo reagirati. No, takozvani super virusi koji nastaju mutiranjem virusa, zadaju veći strah stručnjacima za tropsku medicinu. Pojedini liječnici smatraju da za južnu Europu već postoji velika opasnost od izbijanja pandemije gripe ili izbijanje Dengue virusa. Za tako nešto već postoje pogodne okolnosti i nije potrebna dodatna promjena klime.

Dengue vrućica u posljednjih dvadeset godina proširila se na sva tropska i subtropska područja Latinske i srednje Amerike te jugoistočne Azije. Ova oboljenja su slična gripi, ali štete zglobovima.

Copyright ©Europa Magazine, 2007 | DS Design | All Rights Reserved