ISHRANA

CRVENI LUK KAO LIJEK: Snižava krvni tlak i holesterol, liječi kašalj i nesanicu …

Da li je crveni luk (Allium Cepa), osim kao začin izuzetan i po svojim ljekovitim svojstvima? U narodu je već dugo poznata njegova ljekovitost i upotrebljava se u različite svrhe. Međutim, i najnovija naučna istraživanj potvrdila su njegov pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje organizma. Tako mu se sve češće daje epitet neuglednog izgledom, ali zato visokokvalitetnog svojim svojstvima.

Pogonsko gorivo

Jak zadah po luku sigurno neće “obogatiti društveni život”, ali njegovo konzumiranje će obogatiti organizam snažnim antioksidansima. U tome smjeru upravo idu i izvještaji američkih istraživača kada je luk u pitanju. U njima se navodi da “što je luk jači, i zadah nepodnošljiviji, luk je za zdravlje bolji jer je bogatiji antioksidansima”. Ispitivani su ekstrakti 10 vrsta oguljenog, svježeg crvenog luka te je pokazano da one vrste luke koje imaju najjači okus, imaju najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebno karcinogenih.

Poznati francuski travar Messegue isticao je da je crveni luk pogonsko gorivo za sportaše. Graditelji egipatskih piramida crpili su snagu iz crvenog luka koji su svakodnevno jeli u velikim količinama…

Luk kao sredstvo plaćanja Ono, pak, što se o luku pouzdano zna jeste da je on jedna od najstarijih povrtlarskih biljaka. Potječe iz zapadne i srednje Azije, vjerovatno iz današnjeg Afganistana. Jedna je od najstarijih biljaka koje su ljudi počeli uzgajati prije više od 5.000 godina. Upotrebljavali su ga kao ljekovitu i začinsku biljku. U starom Egiptu tokom izgradnje piramida koristio se kao sredstvo plaćanja, a pronađen je i u grobnici faraona Tutankamona. Danas su najveći uzgajivači luka Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Španjolska. U narodnoj medicini luk se koristi kod raznih bolesti, a neke od njih su: bolesti krvožilnog sistema, kod želučanih i crijevnih tegoba te kašlja i prehlade. Smanjuje povišene razine holesterola u krvi, smanjuje povišeni krvni tlak… itd. RECEPTI Za jače nokte Lomljive nokte na rukama i nogama češće trljajte svježim sokom crvenog luka pa će vam ojačati. Terapija je laka, a rezultati su vrlo dobri. Dakako, to ne činite prije odlaska na posao ili u društvo jer ima neugodan miris. Pospješivanje mokrenja Uzeti jednake dijelove luka (recimo 2 glavice), peršuna i celera i ovu mješavinu kuhati lagano u 1 litri vode i 8 supenih kašika meda. Pije se toplo 4 puta dnevno po šoljica. Sirup od crnog luka Pola kilograma crnog luka narenda se i kuha sa 1/2 kilograma šećera (ili meda) u litri vode, lagano tri sata. Ostaviti u tamne flaše i kao lijek koristiti po kašiku nekoliko puta dnevno s mlakom vodom ili mlijekom. Ovaj lijek je dobar i kod plućnih bolesti i bolesti organa za varenje. Sprječava nesanicu Na mašini za mljevenje mesa samljeti 1 – 2 glavice crnog luka. Dobiveni sok popiti s malo mlake vode ili mlijeka i kašikom meda, naravno pred spavanje.
Copyright ©Europa Magazine, 2013 | DS Design | All Rights Reserved