Sunce ipak nije toliko štetno?

Godinama već od liječnika slušamo uvijek ista upozorenja o sunčanju kao izvoru potencijalnog oboljenja od raka kože. Sada su, medjutim, neki liječnici zabrinuti činjenicom da ljudi tako revnosno izbjegavaju sunce, jer je vitamin D – koji naš organizam producira samo pod utjecajem sunčevih zraka, neophodan za prevenciju od nekih drugih vrsta karcinoma.

U članku kojeg ove sedmice objavljuje službeni glasnik Akademije nauka (Proceedings of the National Academy of Sciences), norveški i američki naučnici su prezentirali statistiku oboljenja od karcinoma medju osobama koje su bile izložene različitom stupnju sunčeva zračenja. Tako su ustanovili da je u zemljama sjevera, čiji su stanovnici manje izloženi suncu, niska stopa preživljavanja od raka dojke, debelog crijeva, prostate i pluća. U objašnjenju se tvrdi da je u ovim slučajevima vitamin D kojeg stvara čovjekov organizam mnogo važniji za odbranu organizma, od eventualne štete koju može izazvati sunčanje.

Odavno je poznato da manjak vitamina D povećava rizik od srčanog udara ili osteoporoze koja naše kosti čini krhkim i lako lomljivim. Postavlja se stoga pitanje kako sada zadovoljiti i jedno i drugo, koliko nam je sunca dovoljno?

Prema naučnicima svako od nas treba 200 do 600 jedinica vitamina D dnevno. To možete “proizvesti” boraveći na suncu ono kratko vrijeme u kojem nećete preplanuti. Ali, vitamina D ima i u hrani – mlijeko, losos, tuna i sardine su bogat izvor tog vitamina. Primjera radi 85 grama mesa tune sadrži neophodni dnevni minimum – 200 IU (international units).

A što se sunca tiče, za kojeg i dalje važi upozorenje da izaziva rak kože, najbolji bi savjet bio – Nemojte izbjegavati sunčanje, nego situacije u kojima ćete izgorjeti na suncu.

Copyright ©Europa Magazine, 2007 | DS Design | All Rights Reserved