Hyundai i10 osvojio nagradu
“Autobest 2014”

Nova generacija Hyundaija i10 proglašena je od strane žirija Autobesta za najbolji novi automobil na tržištima u razvoju centralne i istočne Evrope, ispred modela Peugeot 2008 i Nissan Note.
 

Hyundai i10 pobjedio je u izboru "Autobest 2014" tako što je dobio ukupno 854 poena. Drugoplasirani Peugeot 2008 sakupio je 4 boda manje, odnosno 850 poena, dok se Nissan Note našao na trećem mjestu sa 726 bodova. 

Osim ova tri modela u uži izbor ušli su još i četvrtoplasirani Chevrolet Trax i petoplasirani Mitsubishi Space Star. 

Prilikom dodjele titule najboljeg automobila žiri uzima  u obzir 13 kriterijuma, uključujući dizajn, cjenu, specifikaciju kao i upotrebljivost automobila. Članovi žirija su automobilski novinara iz 15 zemalja: Turske, Rusije, Ukrajine, Kipra, Grčke, Bugarske, Rumunije, Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije. 


"Ovo je prvi put u trinaestogodišnjoj istoriji ovog izbora da je borba između dvojice finalista bila toliko tijesna i neizvjesna", prokomentarisao je ovogodišnje takmičenje predsjednik žirija, Ilia Seliktar. 

On je dodao da je članovima žirija bilo veoma teško da se odluče između modela koji su zauzeli prva dva mjesta. 

"Ponosni smo što je Hyundai i10 nove generacije pobjedio u izboru Autobesta. To dodatno pokazuje da naši automobili prevazilaze očekivanja svojih kupaca", izjavio je Allan Rushforth, potpredsjednik i direktor kompanije Hyundai Motor Europe. 

Ovo je drugi put da je Hyundai osvojio ovu titulu Autobest u poslednje tri godine. Predhodnu pobjedu kompaniji je donio model Elantra za 2012. godinu.

Hyundai i10 nove generacije imao je premijeru na auto-salonu u Frankfurtu, u septembru 2013, a prvi primjerci sišli su sa proizvodne trake pogona u Turskoj krajem godine. Kompanija je u fabriku uložila 500 miliona evra što je omogućilo povećanje proizvodnih kapaciteta na godišnjem nivou na preko 200.000 vozila. 

Uključujući i fabriku u Češkoj, Hyundai sada ima godišnji kapacitet proizvodnje u Evropi od oko 500.000 vozila. Od ove godine, skoro 90% Hyundai modela koji se isporučuju evropskom tržištu proizvodiće se na tom kontinentu.

Copyright ©Europa Magazine, 2013 | DS Design | All Rights Reserved