Popis stanovništva za Bošnjake najvažnije je pitanje u proteklih 100 godina

Popis stanovništva za Bošnjake najvažnije je pitanje u proteklih 100 godina, izjavio je Sejfudin Tokić, koordinator Koalicije nevladinih organizacija ‘’Bitno je biti Bošnjak’’ na skupu povodom različitih izjava predstavnika državnih struktura i nevladinih organizacija vezanih za popis stanovništva 2013. godine

Koalicija smatra da se u javnosti pojavio veliki broj nevladinih organizacija koje za cilj imaju zbunjivanje naroda u vezi popisa stanovništva, te smanjenje broja Bošnjaka u BiH kojih, kako pokazuju procjene statističkih institucija, trenutno ima 55 posto..

- Značaj regularnog popisa stanovništva je od velikog značaja i imat će dalekosežne posljedice za ustavnopravno uređenje BiH i njenu budućnost i to na način da što bude više Bošnjaka na popisu toliko će BiH biti stabilnija i toliko će evropska demokratska budućnost naše zemlje biti izvjesnija - smatra koordinator Koalicije Sejfudin Tokić. Pretpostavka za građansku državu BiH jeste afirmacija univerzalnog demokratskog prava po kome jedan čovjek predstavlja jedan glas.

A pretpostavka za ostvarivanje univerzalnog ljudskog prava jeste i realno oslikavanja etničke strukture popisa u oktobru, uz obavezu poštivanja svih međunarodnih konvencija, načela i standarda prava svih naroda i nacionalnih manjina, istaknuto je tokom skupa. Iz Koalicije smatraju da je popis stanovništva za Bošnjake najvažnije pitanje u proteklih 100 godina, i kako navode, iznenađeni su izjavom ministra Damira Hadžića koji navodi da je popis tehničko pitanje. Također, navode da se plaše i izražavaju otvorene sumnje da ustavne promjene i inicijativa za preustroj FBiH, koja je ideja Američke ambasade, jedna zamka koja ima cilj teritorijalne podjele FBiH između Bošnjaka i Hrvata i smanjivanju životnog prostora za Bošnjake, pri čemu se ‘’podrazumijeva’’ da je RS ekskluzivna teritorija Srpskog naroda. Tokić smatra da bi u tom slučaju došlo do ‘’palestinizacije’’ bošnjačkog naroda. Naglašena je i važnost dolaska bh. dijaspore, uz objašnjenje da su se izjašnjavanja putem interneta i pošte pokazala nepouzdanim. - Mi ovom kampanjom ne pozivamo Srbe i Hrvate da se vrate bošnjaštvu, nego pozivamo samo sve ljude, institucije i građane da omoguće da se svako izjasni onako kako želi i da bez lažnih kampanja i zbunjivanja pokušavaju ostvariti ono što nije uspjelo genocidom - dodao je Tokić.

Copyright ©Europa Magazine, 2007 | DS Design | All Rights Reserved