Paket stimulisanja američke ekonomije dočekan sa optimizmom

Do ljeta isplaćivanje $600 po osobi!

Kongresni lideri demokrata i republikanaca su postigli sporazum o paketu mjera za podsticaj američke ekonomije koja pokazuje znake usporavanja i izaziva strahovanja od moguće recesije. Iz Bijele kuće kažu da će ovaj paket mjera vrijedan 145 milijardi dolara vratiti velikom broju Amerikanaca dio sredstava od uplaćenih poreza i pružiti poreske olakšice američkim kompanijama.

Za podsticaj će država vratiti novac od uplaćenih poreza za 116 miliona Amerikanaca sa niskim i srednjim prihodima, smanjiti neke poreze poslovnim firmama i podstaći investicije. Na milione Amerikanaca će primiti po 600 dolara povratnih sredstava od uplaćenih poreza, a siromašniji i više od toga.

John Boehner, lider manjine u Zastupničkom domu Kongresa:

Ovaj sporazum je velika pobjeda za američki narod. On će stimulisati našu ekonomiju na najdirektniji i najefektivniji način dajući novac u ruke Amerikancima sa srednjim prihodima i olakšice poduzećima kako bi otvarali nova radna mjesta.

Sredstva će biti limitirana na one koji zarađuju do 75 hiljada dolara godišnje i bračne parove sa ukupnom zaradom do 150 hiljada dolara. Porodice sa djecom će dobiti dodatnih 300 dolara po djetetu.

Demokrati su željeli povećanje bonova za hranu siromašnim i produženje plaćenog perioda nakon gubitka posla, ali predsjedavajuća Zastupničkog doma, demokrata Nancy Pelosi kaže da su od toga odustali u zamjenu za 300 dolara jednokratne pomoći porodicama sa najnižim primanjima, koje inače i ne plaćaju poreze.

Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa:

Ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljna ovim paketom, ali znam da će on pomoći stimulisanje ekonomije, a ako ne onda će uslijediti nove mjere.

Paket uključuje 50 milijardi dolara u smanjenju poreza kako bi kompanijama omogućio da otpišu i do 50 posto vrijednosti nove opreme. Predsjednik Bush je pozdravio dogovor kongresnih lidera i zatražio da to Kongres što prije usvoji.

George Bush, predsjednik SAD:

Jer zemlji sada treba podsticaj ekonomije, ja od Zastupničkog doma i Senata tražim da ovaj sporazum pretvore u zakon što je prije moguće. Mi imamo mogućnost da zajedno i brzo poduzmemo akciju koju naša ekonomija treba.

Američki ministar finansija, Henry Polson je posredovao dvopartijskom dogovoru.

Henry Polson, ministar finansija SAD:

Zastupnički dom je uspostavio značajan standard. Mi smo obavezni prema američkom narodu da brzo reagujemo i da učinimo da ove mjere budu uspješne.

Polson kaže da bi prve čekove iz ovog programa mjera Amerikanci mogli početi primati 60 dana nakon što ih Kongres usvoji.

Šta ostaje iza Buša?

Dok se jedni pripremaju za ulazak u Bijelu kuću, drugi polako pakuju kofere. Džordž Buš je već održao svoje posljednje obraćanje Naciji. Šta ostaje iza Buša? Kakvo je političko naslijeđe Republikanaca?

Iz republikanske stranke je u najnovijoj američkoj prošlosti bilo najviše predsjednika. Od 1861 godine su od ukupno 27 predsjednika, 18 bili republikanci. Kod Amerikanaca međutim nakon Bushovog osmogodišnjeg mandata sve više raste potreba za promjenom. Demokrati imaju dva karizmatična kandidata: Hillary Clinton, suprugu bivšeg američkog predsjednika i relativno mladog Baracka Obamu.

Distanciranje od Busha

I u redovima republikanskih kandidata primjetno je sve veće distanciranje od Bushove politike i stila, kao što je naprimjer bivši guverner Masčustesa Mitt Roumney: "Noćas slavimo pobjedu optimizma protiv pesimizma u stilu Washingtona."

Ovo je republikanski kandidat izjavio nakon svoje pobjede na predizborima u saveznoj zemlji Michigenu i dodao: “Lobisti i političari realiziraju da je Amerika počela shvatati da je sistem Washingtona pokvaren. Mi ćemo ga popraviti.” Pri tome je Romney u svojim političkim stavovima bliži Bushu od bilo kojeg drugog kandidata. U nepopularnom ratu u Iraku on je pledirao za slanje više američkih vojnika na ratište, izjavljuje međutim sada da može zamisliti smanjenje kontingenta.

Amerikaci žele popraviti imidž

John Mc Cain dobio je predizbore u saveznoj državi South Carolina, kao i u New Hemshiru. Velika prednost Mc Caina je da je već mnogo godina politički protivnik Busha. Po pitanju rata u Iraku, ali i kada su u pitanju bile teme kao što je mučenje i pobačaj, McCain se profilirao sa mnogo liberalnijim stavovima. Mnogi Amerikanci vjeruju da bi on mogao popraviti imidž Amerike u svijetu. Tu je još Mike Huckebee koji je pravo iznenađenje u taboru republikanaca. Pripada skupini radikalnih kršćana koji su mu obezbijedili pobjedu u Iowi. Republikanci dakle još nemaju jasnog favorita za predsjedničkog kandidata, niti jasnog političkog kursa.

Copyright ©Europa Magazine, 2007 | DS Design | All Rights Reserved