Kusturicin Andrićgrad na otetoj bošnjačkoj zemlji

Građevina kojom se hvale predsjednik RS i filmski režiser izgrađena je na uzurpiranih osam dunuma bošnjačke zemlje, zakonski nasljednici odlučili tužiti RS Evropskom sudu u Strazburu

Tandem Dodik- Kustirica i njihovi pomagači iz administracije RS i Višegrada za potrebe Andrićgrada oteli su osam dunuma bošnjačke zemlje. Naravno da vlasnike niko nije ni valjano obavijestio o toj jednoj u nizu sličnih otimačina bošnjačkih nekretnina u RS. U borbu sa vjetrenjačama Muhamed Pršeš se upustio prije desetak godina i od tada pokušava doći do tačnih katastarskih i gruntovnih izvadaka koje mu jednostavno nisu dostupne.

U razgovoru za BHDINFODESK iz Birminghama Muhamed Pršeš naš biznismen koji živi i radi u Švicarskoj je precizirao: “Čak ni gotova sudska rješenja sa ostavinskih rasprava nisu upisana u katastar a kako će i biti kada je izvjesna Marina uposlenica katastra u Višegradu 2006. godine meni i mojoj familiji u lice rekla da će ta imovina biti upisana na nove nasljednike kada se iz groba digne pokojni đedo Pašan. Evo dostavio sam vam na uvid to sudsko rješenje sa ostavinske rasprave suda u Višegradu u kojem je obuhvaćeno samo 5% nekretnina koje su pripadale mom rahmteli djedu. Iako je sve čisto pomenuta Marina uposlenica katastra u Višegradu odbila je da ga spovede.”

Svemoćna Marina

“Nažalost ona je održala svoje obećanje i do danas ta imovina nije valjano upisana na naša imena a nakon početka izgradnje Andrićgrada postalo nam je jasno zašto to nije urađeno. Na toj parceli gdje je Andrićgrad bilo je devet dunuma zemlje (u gruntu se vodilo pod brojevima III/20, III/47,III/48 III/307) a kada su nam oteli osam dunuma zemlje, toj čestici dali su novi katastraski broj 1099/4. Doduše bili su veoma “velikodušni” i nama su ostavili jedan dunum zemlje i ta parcela je upisana u katastru na naša imena pod brojevima 1134/1 i 1134/2. Tako da sada mi zakonski vlasnici, graničimo s našom otetom parcelom na kojoj je nikla Kusturicina zamisao. Pokušavali smo oficijelno i neoficijelno doći do potpune dokumentacije. Jednostavno u Višegradu su svi u sprezi od političara, činovnika do lokalnih advokata koji ne smiju da se upuste u pravnu bitku kako bi mi došli do svoje otete zemlje. Nažalost pošto svoja temeljna prava ne možemo ostvariti u Višegradu mi zakonski nasljednici odlučili smo da tužimo RS Evropskom sudu u Strazburu.” kaže Pršeš.

Ko su nasljednici

“Inače pored mene tužbu protiv RS predaće i ostali nasljednici: Jasminka Pršeš- Forca iz Švicarske, Jasmin Pršeš USA, Elzana Hasanbegović-Vesnić Austrija, Mehmed Hasanbegović Australija, Mirsad Hasanbegović Novi Zeland, Ahmed Hasanbegović Holandija, Fuad Hadžić Sarajevo, Kemal Hadžić Sarajevo, Esad Sabrihafizović Sarajevo, te još nekoliko rođaka iz Švedske , Turske i Srbije. Financijski smo dovoljno sposobni da idemo do kraja sa željom da vratimo našu dedovinu. Vrijeme otimačine je prošlo ako nema pravde u Višegradu i RS u Strazburu je sigurno ima.” veli Pršeš. Kada su svojevremno poznatom višegradskom veleposjedniku Pašanu (Mustafe) Hadžića poslije Drugog svjetskog rata partizani otimali zemlju on im je uvijek govorio da će to jednog dana morati vratiti njegovim unucima. Doduše tada vjerovatno gazda Pašan nije znao ni gdje je Strazbur ni njegov sud za ljudska prava. Novu mnogo žešću otimačinu od strane tandema Dodik-Kusturica rahmetli Pašan nije dočekao on je onaj svijet preselio 1980. godine.

Namik Alimajstorović

Copyright ©Europa Magazine, 2013 | DS Design | All Rights Reserved